Бергман Ингмар

Википедия — ирекле энциклопедия мәғлүмәте
Унда күсергә: төп йүнәлештәр, эҙләү
Ингмар Бергман
Ingmar Bergman
Фото
Ингмар Бергман«Земляничная поляна» фильмын төшөргәндә
Исеме:

Эрнст Ингмар Бергман

Тыуған ваҡыты:

14 июль 1918(1918-07-14)

Тыуған урыны:

Уппсала, Швеция

Вафат ваҡыты:

30 июль 2007(2007-07-30)

Вафат урыны:

Форё, Готланд, Швеция

Гражданлығы:

Швеция Швеция

Һөнәре:

кинорежиссёр
сценарист

Карьера:

19442005

Наградалары:

15x16px «Оскар»15x16px «Оскар»15x16px «Оскар»15x16px «Оскар»15x16px «Оскар»15x16px «Оскар»15x16px «Оскар»15x16px «Оскар»15x16px «Оскар» Золотой медведь, «BAFTA», Золотая пальмовая ветвь

IMDb:

ID 0000005

Эрнст И́нгмар Бе́ргман (швед. Ernst Ingmar Bergman Loudspeaker.png [ˈɪŋmar ˈbærjman] (белешмә • ярҙам); 14 июль, 1918 — 30 июль 2007) — швед театр һәм кино режиссёры, сценарист, яҙыусы.


Бергмандың яратҡан фильмдары[1]
И.Бергман һуңғы көндәрен үткәргәнФорёутрауы

Фильмография[үҙгәртергә]

Йыл Русса исеме Төп телдә исеме Роль
1946 ф Кризис Kris режиссёр, сценарист
1946 ф Дождь над нашей любовью Det regnar på vår kärlek режиссёр, сценарист
1947 ф Корабль в Индию Skepp till India land режиссёр, сценарист
1948 ф Музыка в темноте Musik i mörker режиссёр, сценарист
1948 ф Портовый город Hamnstad режиссёр, сценарист
1949 ф Тюрьма Fängelse режиссёр, сценарист
1949 ф Жажда Törst режиссёр
1950 ф К радости Till glädje режиссёр, сценарист
1950 ф Это не может случиться здесь Sånt händer inte här режиссёр
1951 ф Летняя интерлюдия Sommarlek режиссёр, сценарист
1952 ф Женщины ждут Kvinnors väntan режиссёр, сценарист
1953 ф Лето с Моникой Sommaren Med Monika режиссёр, сценарист
1953 ф Вечер шутов Gycklarnas afton режиссёр, сценарист
1954 ф Урок любви En lektion i kärlek режиссёр, сценарист
1955 ф Женские сны Kvinnodröm режиссёр, сценарист
1955 ф Улыбки летней ночи Sommarnattens leende режиссёр, сценарист
1957 ф Седьмая печать Det Sjunde Inseglet режиссёр, сценарист
1957 ф Земляничная поляна Smultronstället режиссёр, сценарист
1958 ф На пороге жизни Nära livet режиссёр, сценарист
1958 ф Лицо Ansiktet режиссёр, сценарист
1960 ф Девичий источник Jungfrukällan режиссёр, продюсер
1960 ф Око дьявола Djävulens öga режиссёр, сценарист
1961 ф Сквозь тусклое стекло Såsom i en spegel режиссёр, сценарист
1962 ф Причастие Nattvardsgästerna режиссёр, сценарист
1963 ф Молчание Tystnaden режиссёр, сценарист
1964 ф Обо всех этих женщинах För att inte tala om alla dessa kvinnor режиссёр, сценарист
1966 ф Персона Persona режиссёр, продюсер, сценарист
1968 ф Час волка Vargtimmen режиссёр, сценарист
1968 ф Стыд Skammen режиссёр, сценарист
1969 ф Страсть En passion режиссёр, сценарист
1969 ф Ритуал Riten режиссёр, сценарист
1971 ф Прикосновение Beröringen режиссёр, сценарист
1972 ф Шёпоты и крики Viskningar Och Rop режиссёр, сценарист
1973 ф Сцены из супружеской жизни Scener ur ett äktenskap режиссёр, сценарист
1975 ф Волшебная флейта Trollflöjten режиссёр, сценарист
1976 ф Лицом к лицу Ansikte Mot Ansikte режиссёр, сценарист
1977 ф Змеиное яйцо Das Schlangenei режиссёр, сценарист
1978 ф Осенняя соната Höstsonaten режиссёр, сценарист
1980 ф Из жизни марионеток Aus Dem Leben Der Marionetten режиссёр, продюсер, сценарист
1982 ф Фанни и Александр Fanny Och Alexander режиссёр, сценарист
1984 ф Лицо Карин Karins ansikte режиссёр, сценарист
1984 ф После репетиции Efter repetitionen режиссёр, сценарист
1986 ф Благословенные De Två Saliga режиссёр
1997 ф В присутствии клоуна Larmar och gör sig till режиссёр, сценарист
2003 ф Сарабанда Saraband режиссёр, сценарист

Наградалары[үҙгәртергә]

Йыл Нәтижә Награда Номинация Алыусы
Оскар
1960 Номинант Оскар Иң яҡшы оригиналь сценарий Земляничная поляна
1961 Лауреат Оскар Иң яҡшы сит ил фильмы Девичий источник
1962 Лауреат Оскар Иң яҡшы сит ил фильмы Сквозь тусклое стекло
1963 Номинант Оскар Иң яҡшы оригиналь сценарий Сквозь тусклое стекло
1971 Irving G. Thalberg Memorial Award Ингмар Бергман
1974 Номинант Оскар Иң яҡшы йыл фильмы Шёпоты и крики
Лучшая режиссура
Иң яҡшы оригиналь сценарий
1977 Номинант Оскар Иң яҡшы режиссура Лицом к лицу
1979 Номинант Оскар Иң яҡшы оригиналь сценарий Осенняя соната
1984 Лауреат Оскар Иң яҡшы сит ил фильм Фанни и Александр
1984 Номинант Оскар Иң яҡшы режиссура Фанни и Александр
Иң яҡшы оригиналь сценарий
Argentinean Film Critics Association Awards
2005 Лауреат Special Condor Сарабанда
BAFTA
1960 Номинант BAFTA Film Award Иң яҡшы фильм Лицо
1976 Лауреат BAFTA TV Award Best Foreign Programme Волшебная флейта
1984 Номинант BAFTA Film Award Инглиз теленде иң яҡшы фильм Фанни и Александр
Берлин кинофестивалt
1958 Лауреат Золотой медведь Земляничная поляна
1962 Лауреат OCIC Award Сквозь тусклое стекло
Номинант Золотой медведь
Bodil Awards
1957 Лауреат Bodil Европала төшөрөлгән иң яҡшы фильмы Улыбки летней ночи
1959 Лауреат Bodil Европала төшөрөлгән иң яҡшы фильмы Земляничная поляна
1974 Лауреат Bodil Европала төшөрөлгән иң яҡшы фильмы Шёпоты и крики
1979 Лауреат Bodil Европала төшөрөлгән иң яҡшы фильмы Осенняя соната
Camerimage
1998 Лауреат Special Award Иң яҡшы дуэт:Режиссёр - Оператор Ингмар Бергман, Свен Нюквист
Каннский кинофестиваль
1956 Лауреат Award Best Poetic Humor Улыбки летней ночи
Номинант Золотая пальмовая ветвь
1957 Лауреат Махсус приз Седьмая печать
Номинант Золотая пальмовая ветвь
1958 Лауреат Иң яҡшы режиссура Рядом с жизнью
Номинант Золотая пальмовая ветвь
1960 Лауреат Special Mention Девичий источник
Номинант Золотая пальмовая ветвь
1973 Лауреат Technical Grand Prize Шёпоты и крики
1997 Лауреат Palm of the Palms Ингмар Бергман
1998 Лауреат Prize of the Ecumenical Jury Special award for his whole works Ингмар Бергман
Cinema Writers Circle Awards
1962 Лауреат CEC Award Best Foreign Director (Mejor Director Extranjero) Седьмая печать
Сезар
1976 Номинант Сезар Best Foreign Film (Meilleur film étranger) Волшебная флейта
1979 Номинант Сезар Best Foreign Film (Meilleur film étranger) Осенняя соната
1984 Лауреат Сезар Best Foreign Film (Meilleur film étranger) Фанни и Александр
2005 Номинант Сезар Best European Union Film (Meilleur film de l'Union Européenne) Сарабанда
David di Donatello Awards
1974 Лауреат Давид Best Director - Foreign Film (Migliore Regista Straniero) Шёпоты и крики
1984 Лауреат Давид Best Director - Foreign Film (Migliore Regista Straniero) Фанни и Александр
Best Foreign Film (Miglior Film Straniero)
Best Screenplay - Foreign Film (Migliore Sceneggiatura Straniero)
1986 Лауреат Лукино Висконти призы Ингмар Бергман
Directors Guild of America
1984 Номинант DGA Award Outstanding Directorial Achievement in Motion Pictures Фанни и Александр
1990 Lifetime Achievement Award Ингмар Бергман
European Film Awards
1988 Life Achievement Award Ингмар Бергман
French Syndicate of Cinema Critics
1984 Лауреат Critics Award Best Foreign Film Фанни и Александр
Giffoni Film Festival
1983 Лауреат Nocciola d'Oro Ингмар Бергман
Золотой глобус
1984 Номинант Алтын глобус За лучшую режиссёрскую работу Фанни и Александр
Золотой жук
1964 Лауреат Алтын бөжәк Лучшая режиссура Молчание
1983 Лауреат Алтын бөжәк Лучшая режиссура Фанни и Александр
1993 Лауреат Алтын бөжәк Лучший сценарий Den Goda viljan
Italian National Syndicate of Film Journalists
1960 Лауреат Silver Ribbon Best Director - Foreign Film (Regista del Miglior Film Straniero) Земляничная поляна
1961 Лауреат Silver Ribbon Best Director - Foreign Film (Regista del Miglior Film Straniero) Седьмая печать
1974 Лауреат Silver Ribbon Best Director - Foreign Film (Regista del Miglior Film Straniero) Шёпоты и крики
1979 Лауреат Silver Ribbon Best Director - Foreign Film (Regista del Miglior Film Straniero) Осенняя соната
1984 Лауреат Silver Ribbon Best Director - Foreign Film (Regista del Miglior Film Straniero) Фанни и Александр
Jussi Awards
1975 Лауреат Jussi Best Foreign Director Шёпоты и крики
Kansas City Film Critics Circle Awards
1974 Лауреат KCFCC Award Иң яҡшы режиссура Шёпоты и крики
Kinema Junpo Awards
1962 Лауреат Kinema Junpo Award Best Foreign Language Film Девичий источник
Best Foreign Film Language Director
Mar del Plata Film Festival
1959 Лауреат Лучший фильм Земляничная поляна
Национальный совет кинокритиков США
1959 Лауреат Special Citation Ингмар Бергман
1973 Лауреат NBR Award Лучшая режиссура Шёпоты и крики
1978 Лауреат NBR Award Иң яҡшы режиссура Осенняя соната
National Society of Film Critics Awards
1968 Лауреат NSFC Award Иң яҡшы режиссура Персона
1969 Лауреат NSFC Award Иң яҡшы режиссура Стыд
1971 Лауреат NSFC Award Иң яҡшы режиссура Страсть
1973 Лауреат NSFC Award Best Screenplay Шёпоты и крики
1975 Лауреат NSFC Award Best Screenplay Сцены из супружеской жизни
Special Award Волшебная флейта
New York Film Critics Circle Awards
973 Лауреат NYFCC Award Лучшая режиссура Шёпоты и крики
Best Screenplay
1974 Лауреат NYFCC Award Best Screenplay Сцены из супружеской жизни
1983 Лауреат NYFCC Award Лучшая режиссура Фанни и Александр
Sant Jordi Awards
2006 Лауреат Special Award Сарабанда
Венеция кинофестивале
1948 Номинант Золотой лев Музыка в темноте
1958 Лауреат Italian Film Critics Award Parallel Sections Земляничная поляна
1959 Номинант Золотой лев Лицо
Лауреат Special Jury Prize
1971 Лауреат Career Golden Lion Ингмар Бергман
1983 Лауреат FIPRESCI Prize Фанни и Александр
Йыл Нәтижә Награда Номинация Алыусы

Ҡулланылмаған һәм башҡа режиссёрҙарға яҙылған сценарийҙар[үҙгәртергә]

Театрға постановкалар[үҙгәртергә]

Мальмё муниципаль театры[үҙгәртергә]

Residenztheater, Мюнхен[үҙгәртергә]

Әҙәби әҫәрҙәр[үҙгәртергә]

  • И. Бергман. Латерна магика. — М.: Искусство, 1989.
  • И. Бергман Картины / Перевод со шведского А. Афиногеновой — М.- Таллинн: Музей кино, Aleksandra, 1997. — 440 с. — ISBN 9985-827-27-9.
  • Бергман И. Исповедальные беседы / Перев. со швед. и коммент. А. А. Афиногеновой. М.: РИК «Культура», 2000. 432 с.
  • И. Бергман. Пятый акт. — Москва: Verte, 2009.

Күргәҙмәләр[үҙгәртергә]

Иҫкәрмәләр[үҙгәртергә]

  1. Журнал «Сеанс» | Бергман и Тарковский
  2. «Ингмар Бергман. Image Maker». Мультимедиа Арт Музей, Москва. Тәүге сығанаҡтан архивланған 19 ноябрь 2012.
  3. «Ингмар Бергман: Человек, который задавал сложные вопроси». Мультимедиа Арт Музей, Москва. Тәүге сығанаҡтан архивланған 19 ноябрь 2012.

Әҙәбиәт[үҙгәртергә]

  • Андориль А. Режиссёр. М., Текст, 2008.

Һылтанмалар[үҙгәртергә]